Äldre fotbollsskor var bestyckade med gräsdobbar och var gjorda i läder, och valmöjligheterna var vid den tiden minimala. Numera kan man beskriva det som svårare att hitta rätt fotbollssko, då utbudet blivit större, så även användningsområdena.
Mer specifikt bör du välja en fotbollssko som passar bäst för det underlag som är aktuellt. Men om du ofta spelar på olika typer av underlag kan en kombination av olika fotbollsskor vara en bra idé.
På Willshop, som ligger bakom materialet till denna artikel, kan du bland annat köpa fotbollar i läder, som passar väl för alla typer av fotbollsskor.
Vilka fotbollsskor finns på marknaden?
Dessa fem typer av fotbollsskor är vanligast i Sverige.
Grässkor (FG)
Grässkor, eller Firm Ground-skor, är bestyckade med ett dobbsystem som gör att de passar bäst på naturgräs. Dobbarna är i regel långa och hårda, vilket innebär att du får ett bra grepp, även om fotbollsplanen skulle vara mjuk och/eller blöt.
Grässkorna har olika egenskaper, och sportkedjan XXL menar att olika spelartyper bör ha olika typer av grässkor. Anfallare bör välja lätta och smidiga grässkor, för att de egenskaperna lämpar sig bäst vid snabba löpningar samt vid plötsliga vändningar. Mittfältare bör i sin tur köpa en sko med marginellt kortare dobbar, då det passar bättre för mittfältarnas unika spelsätt, dvs. långa löpningar samt färre och mindre branta vändningar.
Du bör dock inte använda dessa typer av skor på konstgräs, då det kan leda till skada på både dig och skorna.
Fotbollsskor med multisula (FG, AG OCH MG)
Fotbollsskor som utrustats med multisulor passar väl för spel på både natur- samt konstgräs. Denna skotyp beskrivs erbjuda ett bra fästa på båda underlagen, men du bör inte använda multisula-skor om du spelar på en äldre konstgräsplan. Om du gör så ökar både slitaget samt skaderisken markant.
Konstgrässkor (AG)
Andelen konstgräsplaner har ökat i Sverige, och som en naturlig konsekvens har försäljningen av konsgrässkor gjort detsamma, vilket innebär att utbudet Artificial Ground-skor har breddats.
AG-skor är utrustade med extra korta, extra slitstarka dobbar som bara lämpar sig för spel på konstgräsplaner. Om du använder en sko med för långa och hårda dobbar ökar skaderisken, då dessa dobbar kan fastna i konstgräset, vilket kan bidra till stukningar och vridningar i fötter och knän.
Om du helt, eller nästan helt uteslutande spelar på konstgräs, bör du överväga att skaffa HG-dobbar. De är mjuka och långa, vilket innebär att de passar extra väl på konstgräs, då de inte fastnar i samma utsträckning som AG-dobbarna, och samtidigt erbjuder ett bättre grepp i jämförelse med AG-skorna.
Grusskor (TF)
Grusskor, eller turfskor, är bestyckade med ett stort antal mindre dobbar, vilket gör att de lämpar sig väl på grusfotbollsplaner. De små dobbarna bidrar till att du kan göra snabba vändningar, samt att du inte fastnar om grusplanen skulle vara blöt.
Utöver det är dämpningen i regel bättre i jämförelse med konstgrässkorna och grässkorna, vilket innebär att grusskorna även lämpar sig för spel på hårda samt torra konstgräsplaner.
Inomhusskor (IC)
Inomhusskor är platta, och fria från dobbar. Undersidan är istället lätt mönstrad, och sulorna har en låg profil, vilket innebär att inomhusskorna inte lämnar märken efter sig.
Den låga profilen beskrivs som positiv då spelaren kommer närmre underlaget, och som en konsekvens av det bör en högre känsla av kontroll infinna sig hos spelaren. Inomhusskorna kan även användas vid andra typer av inomhusidrotter, likt handboll eller innebandy.
Vilka märken är mest populära?
Puma, Adidas och Nike beskrivs som ”de tre stora”, när det kommer till fotbollsskor för svenskar.
Adidas har specialiserat sig på skor utan skosnören, vilket de är relativt ensamma om inom branschen. Puma beskrivs vara talangfulla tillverkare av allroundskor, och beröms även för sin netfit-snörning, där användaren själv får välja hur skorna ska knytas. Nike har främst nischat sig mot köpstarka fotbollsspelare, som har råd att investera i påkostade fotbollsskor av stickat material.
Utöver de aktörer som precis tagits upp bör även Under Armor, Umbro, Mizuno, Kappa och Lotto beskrivas som kompetenta tillverkare av fotbollsskor.
Spelar man bättre med dyra skor?
Skillnaden mellan dyra och mer prispressade skor är marginell, och den psykologiska aspekten, eller placeboeffekten, kan spela in. Mer specifikt bör du spela lite bättre om du använder dig av dyra fotbollsskor, men så längre du trivs med dina billigare eller slitna skor, och dessa är av rätt typ, bör prestationsskillnaden förbli minimal. Svenskalag.se erbjuder ett mycket träffande citat:
”Har du en sko som du känner är lätt och smidig, kanske du känner dig lätt och smidig. Springer du 100 meter snabbare med den för det? Troligen inte.”
Mer inspiration
I videon nedan talar Unisport mer om de bästa fotbollsskorna som Nike erbjuder just nu.